Különleges szamóca receptek a nagyvilágból
Szamóca és spárga saláta
Minden évben türelmetlenül várom, hogy eljöjjön a szamóca szezon, és végre édes, hazai gyümölcsből készíthessem el a kedvenc finomságainkat. Már, ha marad a friss szamócából annyi, amennyi egy süteményhez elegendő. Talán nem mondok senkinek újat azzal, hogy ha elárulom, nem mindig tudjuk megállni, hogy meg ne együk azt a kiló gyümölcsöt, amelyet a helyi termelőtől veszünk. Az illatos szamócának egyszerűen lehetetlen ellenállni. Szankciókat kellett bevezetnem ahhoz, hogy maradjon a süteményekhez, reggelikhez, gyümölcsleveshez is belőle. Szerencsére a nyár eleje nem csak az eper, hanem a spárga szezonja is, és nemrégiben olvastam egy isteni receptet, amely ezt a két hozzávalót kombinálja és garantáltan felejthetetlen ízélményt nyújt. Ez az epres-spárgás saláta pirított mandulával, és nem kell mást tennünk hozzá, csak beszereznünk a következőket:
- 50 g szeletelt mandula
- 80 g vaj
- 400 g zöldspárga
- 100 ml száraz fehérbor
- 100 g madársaláta
- 200 g eper
- 5 – 6 evőkanál balzsamecet
- só
- bors
Forró serpenyőben meg kell pirítani a mandulát, majd félre kell tenni azt. Ugyanebben a serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd a megmosott spárgát is tegyük bele. Sózzuk, borsozzuk, majd a fehérbort ráöntve pároljuk puhára. Ez mindössze néhány percet igényel. Amíg a spárga készül, a tányérokra előkészíthetjük a madársalátát. Ezekre jön rá a megmosott és összevágott eper is, majd végül a fehérboros-vajas spárga. De a visszamaradt vajra is szükségünk lesz. Némi balzsamecettel összeforralva kiváló öntet készül belőle a salátánkra. Mindezt a pirított mandulánk koronázza majd meg.
Szamóca, paradicsom és bazsalikom a levesbe
De nem csak a salátákhoz kiváló kiegészítő a szamóca, hanem a levesekhez is. Nincs is jobb annál, mint a nyári melegben egy hideg tál gyümölcsleves. Esetünkben fűszeres szamóca leves. A fűszer pedig egy nagy kedvencem: a bazsalikom. A bazsalikom és az eper nagyszerűen kiegészítik egymást, legyen szó akár süteményről, akár fagyiról, akár gyümölcslevesről. Az édes eper és a kissé mentolos bazsalikom mindenki szívébe belopja magát. De lássuk, hogyan is készül az paradicsomos-epres-bazsalikomos krémleves finomság. Szükségünk lesz a következő hozzávalókra:
- 6-8 db paradicsom
- 2 db piros kaliforniai paprika
- 2 db vöröshagyma
- só
- olívaolaj
- eper
- bazsalikom
- füstölt chili
A paradicsomokat szabadítsuk meg a kocsányjuktól és vágjuk kicsit be őket. Ennek köszönhetően könnyedén megtudjuk majd a paradicsomokat hámozni, miután megsültek: egyszerűen lehúzható lesz a héjuk. A tepsibe az előkészített paradicsom mellé kerül a felnégyelt paprika (magok nélkül) és a hámozott, darabolt hagyma is. Miután egy kicsit meglocsoltuk olajjal, tegyük be a sütőbe, 200 fokra. Nagyjából 15-20 perc alatt készre sülnek a zöldségek. Kivéve óvatosan (mert forró lehet még) hámozzuk meg a paradicsomokat is, és turmixoljuk össze a zöldségeket. Amikor az egész homogén állagú lett, adjuk hozzá a csilit, egy kevés sót. Ízlés szerint hígítsuk vízzel, majd végül kockázzuk bele az epret és a bazsalikomot.
Mák leves, mellé egy kis szamóca
Igazi leves-függő vagyok. Bármilyen furcsának tűnő levest képes vagyok megkóstolni, de ennek a kíváncsiságomnak köszönhetően találom meg a legkülönlegesebb összeállításokat, amelyektől garantáltan nem lesz unalmas az étkezés. Így jött szembe velem a szamóca ragus mák-leves is. A páromat kiverte tőle a víz, mivel utálta a mákos, én viszont rajongója lettem ennek az ételnek. Mi kell bele?
30 dkg apróra kockázott eper
2 evőkanál máklikőr
1 evőkanál porcukor
20 g egész mák
20 g darált mák
2 dl tejszín
8 dkg cukor
1 teáskanál étkezési keményítő
1 mokkáskanál só
0.5 dl víz
4 dl tej
Először is pirítsuk meg a mákot. A tejet és a tejszínt keverjük össze, adjuk hozzá a cukrot és a sót is. Miután összeforrtak, szórjuk bele a darált mákot. Az első rottyanásig hagyjuk főni a levest, majd vegyük le a tűzhelyről és turmixoljuk össze. Ezután kerül bele a keményítővel elkevert víz, majd az elején megpirított mák. Tegyük vissza főni, amíg be nem sűrűsödik. A leves mellé kerülő gyümölcsraguhoz csak el kell kevernünk a szamócát a likőrrel és a porcukorral. Együtt tálaljuk őket.
Szamóca szörp egész évre
Nem annyira különleges kuriózum, de egész évben élvezhetjük a szamóca szörpöt, és most nem a tartósítószerekkel telespékelt bolti verzióra gondolok, hanem az otthon főzöttről. Ez egy végtelenül egyszerű, de annál hálásabb recept. A felnőttek és a gyerekek is egyaránt oda lesznek érte, arról nem is beszélve, hogy helyettesítheti az üdítőket és teljesen természetes minden hozzávalója. Ebben a receptben az a legjobb, hogy fűznünk sem kell hozzá. Lássuk, miből készül:
- tetszés szerinti mennyiségű eper
- literenként legfeljebb 60 dkg cukor
- citromsav vagy borkősav
- szalicil
Tisztítsuk meg az epreket, csumázzuk ki őket, majd egy megfelelő méretű edényben turmixoljuk össze őket. A lényeg az, hogy egy homogén, vagyis darab-mentes masszát kapjunk, amely majd könnyedén hígítható a vízzel. Akit zavarnak az epermagot, az nyugodtan átszűrheti a szamóca turmixot. Ezután adjuk hozzá a cukrot és a citrom/borkősavat. Ezt addig kevergessük, amíg minden hozzávaló fel nem olvad. Az sem árt, ha idő közben megkóstoljuk, kellően édes-e vagy kellően savanykás-e az ízlésünknek. Miután ezzel megvagyunk, töltsük bele üvegekbe, tegyünk a tetejére egy kevés szalicilt és jól zárjuk le őket. Szinte azonnal fogyasztható. Tartsuk hűtőben a megbontott üvegeket, és néhány napon belül fogyasszuk el