A KATA adózás szabályai, avagy mire érdemes oda figyelni

A KATA adózás szabályai, avagy mire érdemes oda figyelni

A KATA adózás szabályairól általában

Vészesen közeleg az adóbevallások véglegesítésének a határideje ez pedig egyre több okot ad arra, hogy beszéljünk az adózási rendszerekről, azoknak a szabályairól és arról, hogy mire érdemes ezek tekintetében oda figyelni. Miután a cégeknek illetve magánvállalkozásoknak különösen oda kell figyelnie az ilyen jellegű határidőkre úgy gondoltam, hogy a jelen cikkben a kisvállalkozóknak kedvezünk és az ő számukra legkedvezőbb adózási formáról fogunk írni, mégpedig a KATA adózás szabályairól, kötelezettségeiről és arról, hogy mire érdemes oda figyelnünk, hogy ha ezt az adózási formát válasszuk. Az alábbiakban egy rövid ismertetést adnék, hogy letisztázzuk a KATA adózás menetét és azt, hogy egyáltalán kiknek ajánlatos a KATA adózási rendszer.

A KATA adózás szabályai, avagy kik lehetnek Katások?

A KATA adózás, mint már a fentiekben is említettem, kizárólag a kisvállalkozók adózási rendszere a KATA adózás szabályainak az értelmében. Jogosan merül fel a kérdés, hogy kiket nevezhetünk kisvállalkozóknak és kik lehetnek alkalmasak erre az adózási rendszerre? A válasz igazából felettébb egyszerű. Minden olyan vállalkozó, akinek az éves jövedelme, nem haladja meg az évi 12 millió forintot az kisvállalkozónak számít, így automatikusan a KATA adózás szabályainak a tekintetében igénybe is veheti a KATÁT. Egyébként ezt az adózási formát igénybe vehetik egyéni vállalkozások, az egyéni cégek, magánszemélyekből álló betéti társaságok, magánszemélyekből álló közkereseti társaságok is, viszont abszolút kizáró tényezők a KFT formában működő vállalkozások. Az igénylés menete egyébként elképesztően egyszerű folyamat, ugyanis mind induló vállalkozás esetén, mind már meglévő vállalkozás esetén egy nyomtatvány kitöltésére van szükség, melyet kitöltés után szükséges eljuttatni a NAV-hoz.

Fontos tudni, hogy minden olyan vállalkozó, aki KATÁS adózásra tér át, kötelessége folyamatosan bevételi nyilvántartást vezetnie a befolyó összegekről. Egyébként fontos tudni, hogy nem csupán a bevételi határ változott meg 8 millió forintról 12 millió forintra, hanem immár az az áfa alanyi mentességének a határa is 12 millió forintra emelkedett, viszont emellett nem növekszik a havi adó teher összege, így abszolút jól járnak azok az adózó állampolgárok, akik ezt az adózási formát válasszák.

A KATA adózás szabályai, avagy a munkaviszony kérdése

A fentiekben azt tárgyaltuk, hogy kik lehetnek KATÁS vállalkozók, a következendőkben, pedig kicsit arról szeretnék írni, hogy mik pontosan a KATÁS adózás szabályai, melyeket szükségszerű betartani abban az esetben, ha ezt a lehetőséget válasszuk.

Alapvető feltétele a KATA adózásnak, hogy annak, aki ezt igényli, annak bizonyítania kell, hogy nem áll semmiféle más munkaviszonyba. Ezt egy adott, kifejezetten erre a célra létrejött dokumentumot kell kitöltenie, ahol tételesen igazolja is ezt.  Ezen a dokumentumon bizonyítania kell az igénylőnek, hogy a vállalkozási tevékenysége egyáltalán nem munkaviszony keretében működik, és emellett betartja az ehhez kötődő feltételeket. Egyébként azért nagyon fontos átböngészni ezeket a feltételeket (melyek fent vannak minden olyan honlapon, melyek a KATÁS vállalkozásokkal akár csak érintőlegesen is foglalkoznak) mert akár csak egy is megdönthető azok közül, akkor automatikusan megdönthető az egész KATÁS adózás viszonya is.

A KATA adózás szabályai, avagy milyen esetben kizárt ez az adózási forma?

A KATA adózás szabályai közé tartozik az a tény is, hogy mi lehet kizáró tényező az adózási formát illetően. Ebbe az eshetőségbe tartozik példának okáért az az eset is, ha a mostani évet megelőző két évben a vállalkozásunk adószámát törölték, illetve jogerősen felfüggesztették. Ebben az esetben abszolút nem indítható KATA vállalkozás. Illetve nyilvánvalóan abban az esetben sem vehető ez igénybe, ha a fentiekben felsorolt vállalkozási formáktól eltérő vállalkozási forma kívánja azt igénybe venni, mint például KFT. Ugyanis ezekben az esetekben a KATA adózás szabályai érrtelmében nem indítható KATA vállalkozás semmi esetre sem.

A KATA adózás szabályairól befejezésképpen

Én személy szerint úgy gondolom, hogy alapvetően rendkívül egyszerű, emberbarát és abszolút kivitelezhető követelményeket állítottak fel a KATA adózás szabályait illetően. Tulajdonképpen bármely kisvállalkozó igénybe veheti ezt a nagyszerű lehetőséget, melyet egészen biztosan nem fog megbánni, ugyanis a KATA adózás véleményem szerint, a valaha volt legkedvezőbb adózási forma minden kisvállalkozó számára. Úgy gondolom mindenképpen érdemes ezt az opciót választani, főleg induló vállalkozások esetén, hiszen amellett, hogy anyagilag igazán nem nagy teher számos más adó is kiváltható e mellé a nagyszerű adózási forma mellé.

Michael Henderson

http://veledkozosen.hu