A legjobb csaptelepek 2022-ben

A legjobb csaptelepek 2022-ben

Milyen divat lesz a csaptelepek között idén?

A csaptelepek mindig egyben divat tárgyai is, nem csak használati eszközök. Nem is csoda, a kinézetük erősen befolyásolja, hogy hogyan néz ki egy szoba, illetve ezen keresztül az egész lakás is. Éppen ezért, megéri megnézni, hogy milyenek az adott év legnépszerűbb darabjai, hogyha szeretjük a divatot követni, hiszen ezután egy jobb darab akár hosszú éveken keresztül is az otthonunk része fog maradni. Nézzük is meg tehát, hogy milyen a választék, és hogy hol tudunk ezekhez a darabokhoz hozzáférni, honnan tudunk akár rögtön vásárolni is az interneten, hogyha megtaláltuk a tökéletes darabot. 

A csaptelepek kialakítása

Először is, érdemes lehet egy kicsit specifikusabban fogalmazni. A csaptelepeknek különböző kategóriáik vannak abból a szempontból, hogy egyáltalán a fürdőszobába szeretnénk-e egyet, a tusolóba, kádba vagy esetleg a konyhába. Mindegyik esetben tudnunk kell továbbá, hogy milyen elvezetést szeretnénk, és milyen lehetőségeink vannak erre nézve egyáltalán. Ilyesmire gondolok itt, hogy a falból fog-e kijönni a csap, a mosdókagylóba építve legyen, vagy esetleg egy teljesen különálló dologról van szó? Minden esetben más trendeket találhatunk az interneten, azonban nem mondanám, hogy ilyen tekintetben vannak igazán olyan darabok, amelyek divatosabbak a többinél. Ez azért is lehet így, mert mindenki alkalmazkodik az adott kialakításhoz az otthonában inkább, minthogy más megoldásokra törekedjen, elvégre maga a beszerelés is elég bonyolult lehet, a teljes átalakításra általában nem szoktunk olyan könnyedén vállalkozni. 

csaptelepek1_1

A csaptelepek karjai

Amiben a divat egyik fontos forrása van ezzel szemben, az inkább a karok száma és kinézete. Alapvetően többfajta megoldásról is beszélhetünk, vannak nyomógombos vagy érzékelős fajták, ezeknek az előnye, hogy keveset kell hozzájuk érni, hátrányuk, hogy nem lehet a víz hőmérsékletét a segítségükkel befolyásolni. Ez azért rossz, mert nem lesz mindig szükségünk meleg vízre, azonban ha mégis azt használjuk, az könnyen meglátszik majd a bojler fogyasztása szempontjából. Ezeket általában inkább plázákban, iskolákban, általánosságban véve nyilvános mosdóknál tapasztalhatjuk, ahol nagyon előnyös is ez a kialakítás, mert miután megmostuk a kezünket, nem fog rajta maradni egyéb szennyeződés, hogyha nem kell megfognunk újra egy kart a víz elzárásához. 

Hogyha áttérünk az otthon sűrűbben használt csaptelepek témájára, akkor könnyen lehet látni, hogy gyakorlatilag az egykaros és kétkaros verziók közül tudunk válogatni. Ez azt jelenti, hogy az ember egy retro kétkaros és a sok szempontból előnyös és hátrányos egykaros csapok között nézelődhet. Ez azért lássuk be, nem nagy választék önmagában. Azonban itt is vannak olyan extra funkciók és lehetőségek, amelyekre érdemes lehet felfigyelni, de erről majd később. 

Az egykaros csaptelepek előnyösek, hiszen az ember sokszor nem tudja mind a kezét igénybe venni, hogyha éppen azt mosná meg, sőt, néha csak a könyökünkkel akarjuk megnyitni a csapot, amit ezek lehetővé is tesznek a számunkra. Ez azonban inkább egy gyakorlati szempont, mint egyenesen egy esztétikai vagy divat kérdése. Az egykaros csaptelepek most nagy idényüket élik, így sokszor érezhetjük azt, hogy mindenhol ezeket a darabokat láthatjuk. Igazából nagyon jó kialakítás, mert az ember egyszerre tudja a meleg és a hideg vizet is irányítani, így könnyű dolga van. Ezek szépek, általában nem foglalnak nagy helyet és könnyen beleolvadnak a környezetbe. Hogyha valaki engem kérdezne személy szerint, azt mondanám, hogy egy kicsit személytelenek is az én ízlésemhez, egy kicsit túl egyszerűek, azonban a mai divat sokkal inkább a minimalizmust kedveli, az egyszerűséget és a letisztultságot. Ahhoz, hogy ezt elérje az ember, az egykaros csaptelepek egyike nagy segítségére lehet. 

csaptelepek1_2

A kétkaros csaptelepek helye a divatban

A kétkaros csaptelepek sosem mennek ki a divatból, esztétikai szempontból mindenképpen előnyösek. A kétkaros verzió gyakorlati szempontból érdekes kérdés lehet, azt lehet mondani, hogy kényelmesek, ugyanakkor sokan azt mondják, hogy pazarlás az, hogy az ember találgatja a megfelelő hőmérsékletet. Saját tapasztalatból azt kell mondanom, hogy ez a legtöbb esetben az egykaros verzióra is igaz, ott is meg kell találni a számunkra kényelmes hőmérsékletet és beállítást, így mindkettőnek megvan ez a hátránya, de ilyen apró vízpazarlásokból általában nem lesz jelentőség eltérés az ember víz- és villanyszámláján. 

A csaptelepekről összességében

A csaptelepek kialakítása tehát mindenképpen fontos szerepet fog játszani a választás során, érdekes kérdés lehet a karok száma, de emellett még mindenképpen meg kell említenem, hogy oda kell figyelnünk a csaptelepek színére és anyagjára is, hogyha igazán divatos darabot szeretnénk. Másik kérdés pedig mindig az extra funkciókban rejlik, ilyen a termosztátos, extra szűrős vagy éppen hőmérséklettartó darab. Érdemes lehet gyerekzárban is gondolkodnunk, hogyha egy kicsit a praktikusságra is szeretnénk nagyobb figyelmet fordítani. 

Michael Henderson

http://veledkozosen.hu