Hogyan álljunk neki a szökőkút pumpa vásárlásának?

Hogyan álljunk neki a szökőkút pumpa vásárlásának?

Mielőtt szökőkút pumpa vásárolásra szánnánk magunkat..

Mielőtt szökőkút pumpa vásárlásra adnánk a fejünket, ellenőrizzük, hogy a már meglévő vagy jövőbeli szűrőnk milyen teljesítményű vízpumpával képes együttműködni. Felesleges kiadásoktól és bonyodalmaktól kíméljük meg magunkat, ha tisztában vagyunk ezekkel az információkkal. Ha szükséges, akkor kérjük ki szakértő véleményét. A túl nagy nyomás károsítja a szűrőt. A megbízható webáruházakban és áruházakban a termékleírásnál szerepel a maximális terhelhetőség. Vegyük számításba azt is, hogy minél távolabbi pontra kell eljuttatni a vizet annál jobban csökken a teljesítmény. A csökkenéshez továbbá hozzájárul még a cső mérete, valamint az is, hogy magasra kell a víznek eljutnia, illetve, hogy mennyire kanyargós az útja odáig.

Ha most először állunk neki kerti szökőkút készítésének és még nem jártunk annyira utána, akkor jó tudni, hogy a szűrőt a tavon kívül kell elhelyezni, a vízpumpát a tavon belül. Ugyanis a szökőkút pumpa juttatja át a vizet a szűrőbe, ami megtisztítja azt a szennyeződésektől. Minél szívósabb a pumpa és a szűrő, annál ritkábban kell takarítani és annál könnyebb karbantartani.

A szökőkút pumpán kívül az otthoni szökőkúthoz egyéb eszközökre és díszítő elemekre is szükségünk lesz. Ha elég merészek vagyunk, akkor néhány okító videó megnézése után nekiláthatunk a barkácsolásnak. De, ha álmaink kertjének megvalósításán dolgozunk, és az a célunk, hogy ez legyen a birtok fénypontja, akkor érdemes kertmérnök segítését kérni. Sokáig a szökőkút hivalkodó elemként élt a köztudatban, de mára már megszállta a modern építészet szelleme és letisztult, minimalista verziók is napvilágot láttak. Tehát a stílus nem akadály.  Bátran fogjunk bele. Ha lehetőségünk van rá, vagy szeretjük a változatosságot, akkor kísérletezzünk. A kötött elemeken kívül a részletek megtervezése már a mi feladatunk. Engedjük szabadon a fantáziánkat, akkor is, ha szakemberre bízzuk a kivitelezést.

Amennyiben szeretünk tudatosak lenni és fontosnak tartjuk az energiatakarékosságot válaszunk napelemes alkatrészeket. Komplett szetteket találunk a boltokban, webáruházakban, amelyeket kimondottan úgy alakítottak ki, hogy egyszerűen összeszerelhetők legyenek. Ezzel is kedvezni akartak azon számára, akik életükben először vállalkoznak ilyenre.

Mit kell tudni a szökőkút pumpa feladatáról?

A szökőkút pumpa pumpálja át a vizet a rendszeren, a szűrőbe. A szökőkút szivattyúnak nagy nyomás alatt sok vizet kell megforgatnia. Emellett nagyon sok oxigént biztosítanak és igazán dekoratívak. Ehhez azonban az kell, hogy a megfelelő pumpát válasszuk ki, hiszen a vízpumpának elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy a kívánt magasságba tudja felpumpálni a vizet. Ebből adódik rögtön az első kérdés, amely a pumpa kiválasztásánál felmerül: milyen magasra kell eljutnia a víznek? A későbbiekben gondolni kell arra is, hogy a szórófejek cseréjével megváltoztatható a szökőkút szivattyú vízképe. A megbízható termékeknek az ára is magasabb, de cserébe többfunkciós készülékekről van szó. A szökőkút pumpa alkalmas a szűrő és a csobogó együttes működtetésére is.

Mikor működik megfelelően a szökőkút pumpa?

Ha a szökőkút pumpa képes arra, hogy naponta minimum hétszer átforgassa a vizet a szűrőn, akkor jól választottunk. Fontos, hogy mindig olvassuk el és tartsuk be a használati utasításban leírtakat és ne felejtsük el rendszeresen tisztítani a készüléket. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú időn át jó szolgálatot tegyen nekünk. Ősz végén pedig teljesítsünk. Ez azt jelenti, hogy vegyük ki a kényes eszközöket a tóból, tisztítsuk meg őket és helyezzük őket vízzel teli tartályba, vödörbe, ládába. Erre azért van szükség, hogy a csapágyak ne száradjanak ki. Természetesen ne olyan helyre tegyük a vízben tárolt szökőkút pumpát, ahol befagyhat a víz, hiszen akkor semmi értelme az egész műveletnek.

Szükséges a szökőkút pumpa vásárlása?

Ha nincsen szökőkút pumpa, akkor szökőkút sincsen. Ez a berendezés gondoskodik ugyanis a víz mozgatásáról, a víz oxigénnel való dúsításáról (ami elengedhetetlen a növények és a vízi állatok számára). Működésük lényege: a víztározóként funkcionáló alsó nagyobb edényben elhelyezett pumpák beszívják és keringtetik a vizet. Léteznek kifejezetten beltéri vagy kültéri, de bel- és kültéren egyaránt használható változatok is. Nem érdemes a pumpán spórolni, hiszen, ha meghibásodik, akkor gyakorlatilag az egész rendszert meg kell bontanunk. Ez még egy apró, beltéri csobogó esetében is bosszantó, mert ki kell szednünk a köveket, növényeket és a díszeket, majd mindent vissza kell tennünk, miután orvosoltuk a baj. Persze a rendszer zavartalan működéséhez szükség van arra is, hogy annyi víz legyen az edényben, amennyi teljesen ellepi a szökőkút pumpát. Ellenkező esetben zavartalan csobogás helyett a szörcsögést kell majd hallgatnunk.

A titok tehát a megfelelő teljesítményű szökőkút pumpa és a jó kialakításban rejlik. A kinézettel nem kell szerénykedni. A szökőkút lényeges, hogy stílusos, de impozáns legyen.

Michael Henderson

http://veledkozosen.hu