Kerek, négyszögletes vagy amorf? A mosdókagyló ötven árnyalata

Kerek, négyszögletes vagy amorf? A mosdókagyló ötven árnyalata

Mosdókagyló és mosdópult

A mosdókagyló a kád után a leghangsúlyosabb elem egy fürdőszobában. Kiemelt szerepe ellenére nem szabad, hogy stílusában és színében elkülönüljön a környezetétől. Egy mosdókagyló akkor igazán praktikus és mutatós, ha belesimul a környezetébe. Azaz pont annyira széles, hogy nem korlátozza a mozgást, de elegendő pakolófelülettel rendelkezik, hogy mindennek meglegyen a helye, aminek kézközelben kell lennie. Emellett mind színében, mind stílusában követi a fürdő harmóniáját. Fontos, hogy a mosdókagyló strapabíró legyen és praktikus formája mellett könnyen lehessen takarítani. A klasszikus 60/70/80 cm-es mosdókon kívül dupla mosdókat és kisebb kézmosókat is megtalálhatunk a gyártók kínálatában. Vannak olyan darabok, amelyek akár a kád fölé is elhelyezhetők, illetve külön használhatóak a hozzá illő bútorokkal, így biztos, hogy a fürdőszobánk berendezése egységes és letisztult lesz, amelyben pihentető minden egyes eltöltött pillanat. Miért ennyire fontos? A mosdókagyló gyakorlatilag a leggyakrabban használt fürdőszobai szaniter a toalett mellett. Ám a mosdókagyló azért is különleges, mert ha egy fürdőszobai szekrényt teszünk alá, akkor remek tárolási helyet kapunk. Ugyanakkor dizájn elemként is megállja a helyét, ha például egy lebegő mosdópulttal kombináljuk. Ez bármilyen anyagból készülhet, a lényeg az, hogy harmonizáljon a mosdóval. Ha igazán egyedi és vagány kivitelezést szeretnénk, válaszunk egy régi, vintázs komódot vagy egy varrógép asztalát.

Mosdókagyló megoldások lakberendezőktől

Igazán látványos megoldás, amikor a kerek forma egységes a mosdónál és a tükörnél. Ehhez tökéletesen illik az íves kő mosdópult, ami természetesen hatású. Mindennek éke és egy plusz csavar a dizájnban a felfüggesztett tükör mögötti világítás, amely erős szórt fénnyel látja el a helyiséget. 

Amennyiben inkább a modern stílust kedveljük, akkor válaszunk szürke bútorelemeket. Kerek, krómkeretű tükröt és fényes-szürke mosdótálcát. Ehhez kellemes kontrasztot ad a szögletes fehér mosdó és a lebegő bútor. Az összehatás légiessé, ugyanakkor markánssá válik. A bútor aljához rögzített kisfogyasztású LED sorral még egy kis extra hatást adhatunk hozzá.

A letisztultság nagyon illik a fürdőszobához. Egy természetes hatású, fa bútorral és lágy vonalú, nagy mosdóval igazi wellness hatást érhetünk el. Mindezt kerek tükörrel és fa polcokkal egészíthetjük ki. Olyan fürdőszobát kapunk, amelyet mindenki irigyelni fog. 

Szimpla, elegáns kombinációt kapunk, ha engedjük érvényesülni a kő burkolatot, és faanyagokkal finomítjuk a kő által kelltet szigorú hatást. Mindehhez egy szögletes mosdókagyló, szekrény és tükör dukál. Ha pedig kő helyett mázolt falakat alkalmazunk és csak az alsó métereket csempézzük ki, meleg hatást érhetünk el.

Természetes hatású mosdókagyló

A természetes anyagokból készült mosdóknak számtalan előnye van, készüljön az terrazzoból, kőből, márványból vagy porcelánból. A kő vagy márvány mosdók kiemelkednek az eddig megszokott kínálatból, köszönhetően a természetességüknek egyediségüküknek. Ezekből nincs két egyforma darab, hiszen a márvány mintázata vagy a folyami kő formája, amiből egy mosdó készül, tökéletesen egyedi és megismételhetetlen. A folyami kőből készült mosdókagyló külleme rusztikus, belül csiszolt és többféle árnyalatban pompáznak. Emellett luxus érzést váltanak ki az emberből, mintha egy szálloda fürdőszobájába toppantak volna. Ugyanez igaz a márvány kagylókra, vagy a gondosan lekezelt fa anyagú mosdókra is. Ezek tulajdonképpen bármelyik fürdőben megállják a helyüket. Nem kell a meglévő stílus miatt aggódnunk. Ha pedig hozzá akarnánk igazítani a helyiséget, akkor nem kell túlgondolni. Az egyszerűbb abszolút több.

Mosdókagyló tisztítása

Sajnos a mosdót idővel még a rendszeres, szivacsos átdörzsölés ellenére is beboríthatják sárgás vízkőfoltok, melyek amellett, hogy nem jelentenek túl szép látványt, a további szennyeződések megtapadásának is kedveznek. A vízkő, fogkrémmaradék, hajszállak és egyéb szennyeződések mindennaposak. Mivel fürdőszobáról van szó, a higiénia kiemelkedő fontosságú és ez a mosdóra is éppúgy igaz, mint a kádra. Takarításoktól használjunk fertőtlenítővel dúsított szereket. Sokan azt gondolják a természetes kőből készült mosdókról, hogy azok tisztítása rendkívül speciális anyagokat és rettentő odafigyelést igényel. A közhiedelemmel ellentétben mind a márvány, mind a terrazzo vagy kő mosdók hihetetlenül egyszerűen tisztán tarthatóak. Ehhez mindössze egy vizes szivacsra van szükség. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen mosdók felülete impregnálva van, ami azt jelenti, hogy egy vékony filmréteg található az anyag felületén. Ennek a filmrétegnek köszönhetően a szennyeződések nem tudnak megtapadni a mosdó felületén, így nincs szükség súrolásra. A fertőtlenítés természetesen nem árt nekik. Ezek a rétegeket a hosszú idők alatt elvékonyodhatnak, elszíneződhetnek.

Michael Henderson

http://veledkozosen.hu