Miért érdemes ingyen elvihető kutyák közül választani?

Miért érdemes ingyen elvihető kutyák közül választani?

Legyél te is ingyen elvihető kutya gazdája!

Az ingyen elvihető kutyák lehetősége sok embert megrémít, és rögtön a legrosszabbra gondolnak, rémítő képekre, amilyeneket állatmenhelyeken láthatunk. Mások számára ez lehetőséget rejt magában arra, hogy egy kedves kis barátot fogadjanak örökbe, és nekik van igazuk. Fontos persze leszögezni, hogy nem mindegy, milyen is egy ingyen elvihető kutya, milyen okból hozhatjuk el. Rengeteg kérdést tehetünk fel erről, azonban egy ilyen jellegű honlap nagy segítségünkre lehet a választásban.

Jótékonyság vagy fösvénység: az ingyen elvihető kutya kérdése

A menhelyeken rengeteg kutya él életvitelszerűen, amíg gazdát nem talál, ha talál egyáltalán, míg ellési időszak után rengeteg kiskutya marad gazda nélkül, akiket ahelyett, hogy szörnyű körülmények között találnánk meg, egyszerűen oda is adhatunk valakinek. Gondoljunk csak bele, milyen remek rendszer is ez, ami összehoz kutyakeresőket azokkal, akik szívesen adnának másnak kedvencet a több kiskutya közül.           Remek lehetőség ez, hiszen egyszerre tesz az ember valami jót: megment egy kutyát az elhanyagoltságtól, a szeretet nélküli élettől és otthont ad a számára, miközben nem kell pénzt kiadni a kiskedvenc megvásárlásáért.

 Egy kutya sok költséggel jár önmagában is: be kell szereznünk a számára etetőtálat, kutyaeledelt, oltásokat, kivizsgálást kell fizetnünk. Hozzátartozik még a költségeihez a későbbi orvosi vizsgálatok, az ivartalanítás, valamint sok helyen a kutyáknak is jegyet kell váltanunk. Ez persze csak akkor problémás, hogyha szeretnénk a család kedvencével együtt utazni valahová. Összességében elmondható azonban, hogy nagy kiadásokat jelent egy házikedvenc, legyen szó akármelyik fajról. Az ebeknél persze az is mérvadó, mekkora teste van az adott fajtának, hiszen igen változatos méreteket ismerünk. Nagy megkönnyebbülés tehát, hogyha ingyen elvihető kutya mellett döntesz, hiszen a sok extra költség mellett így maga a kiskedvenc nem került pénzbe.

Kell-e tartanom az ingyen elvihető kutya viselkedésétől

Az ember minden egyes vásárlása kockázattal jár. Ma már, az internet vizualitásának köszönhetően sokkal egyszerűbben is tudunk megfelelő termékeket találni, de még a párkeresésben is használatos. Rábízzuk az elektronikai cikkek megvételét is. Miért éppen a kutya-örökbefogadás lenne kivétel? Ettől függetlenül, érdemes adni neki egy esélyt. Mindenképpen találkozik az ember a kiskedvenccel, mielőtt hazavinné azt, ezért ekkor érdemes jobban szemügyre venni az állatot. Szerencsére az állatoknál elég feltűnő, hogy melyik volt megfelelő körülmények között tartva, szinte látszik rajtuk, melyik az egészséges, és melyik élt nem megfelelő körülmények között. A kérdés persze csak az, ki milyen állatot szeretne örökbe fogadni. Sokan kifejezetten örülnek, ha olyan kutyát, vagy akármilyen állatot tulajdonképpen, magukhoz tudnak venni, amelyik korábban nem volt megfelelően ellátva, így megszabadítva őt a korábbi életkörülményeitől, és egy boldog jövőt biztosítva számukra. Persze az is érthető elvárás az embernél, hogy ha már kutyát tart, akkor egy olyan ebet szeretne, amivel nem lesz sok gond, nem kell rendszeresen, szinte naponta vagy hetente az orvoshoz hordani. Egyik meglátás sem kifejezetten rossz vagy jó módszer arra, hogy megtaláljuk azt az állatot, aki hosszú éveken át a társunk lesz.

Az ingyen elvihető kutya mellett szóló érvek

Egy életen át hálás kutyával élhetünk együtt, ez a legerősebb érvem. A kutyáknál a legtöbb embernek nem a fajtisztaság vagy a tökéletes kinézet számít leginkább, hanem az, mennyire kedves hozzá a kis házi kedvence. Egyébként, sokaknak meglepő lehet, de fajtiszta kutyákat is találhatunk az ingyen elvihető kutyák között, így nem kell alább adnunk az elképzeléseinkből. Az interneten ráadásul képeket is találhatunk az egyes ilyen kutyákról, ezért már előre tudjuk, kivel lesz dolgunk.

Az ingyen elvihető kutya olyan állat, aki valakinek nem kellett, nem tudja felnevelni vagy nem szeretné tovább nevelni. Ezeket az állatokat, ha nem fogadjuk mi örökbe őket, mi, akik szeretik a kutyákat, akkor sajnos sok eb az utcára kerül, vagy ha a gazdájánál is marad, lehet hogy nem lesz olyan törődéssel és gondoskodással nevelve, ahogy azt megérdemelné. Minél többen fogadunk örökbe tehát ingyen elvihető kutyát, annál kevesebb állatnak kell nem megfelelő környezetben élnie, helyette egy boldog és kiegyensúlyozott életet kaphat bárkitől, aki befogadja, gondoskodik róla, és persze szereti. Jó dolog tehát olyan kutyát hazavinni, ami nem több tízezer forintos fajtiszta példány különféle papírokkal. Helyette kaphatunk egy igazi társat, aki mindig velünk lesz, amikor szükségünk van rá. Ez persze igaz azokra az ebekre is, akik „drágán” kelnek el, a kutya az kutya, elvégre. Azonban egy gazdinak jó belegondolni néhány hónap vagy év után, átölelve a kutyáját, hogy milyen jó is, hogy éppen őt hozta haza, és nem mást, és nem hagyta ott őt egy olyan helyen, ahonnan nem hozta volna esetleg más haza.

Michael Henderson

http://veledkozosen.hu