Milyen magánszemélyként a műszaki vizsga?

Milyen magánszemélyként a műszaki vizsga?

Kis segítség: a műszaki vizsga előtt erre ügyelj!

Mint újdonsült kocsitulajdonos, első alkalommal még nem tudtam, hogyan is készüljek a műszaki vizsga megmérettetésére. Ez pedig gond, mert mehetett volna sokkal zökkenőmentesebben a dolog. Szerintem nem készítenek fel bennünket eléggé az autósiskolákban az ilyen helyzetekben. Persze csak a saját nevemben beszélhetek, nem tudom, hogy másoknál ez hogy megy, és minden oktató egyéni, de amikor én tanultam vezetni, akkor gyakorlatilag úgy nézett ki az oktatás, hogy világos nappal tudtam vezetgetni a kocsit, de semmi mást. Még tankolni sem tanítottak meg a tanfolyam alatt, és a vészvillogót is nekem kellett megkeresnem. Mint vezetői engedéllyel rendelkező ember, már számos problémával találtam szemben magam, és szerintem nem én vagyok az egyetlen ilyen ember szerintem az országban. Konkrétan azt sem tudtam, hogyan kell kinyitni a motorháztetőt. Mivel egyedül élek, nőként, mindenért mehettem a szomszédba, vagy az internethez. Nos, ez a cikk ezért készült, hogy a hozzám hasonló elveszett vezetőknek egy kis könnyebbséget okozzon a dolog. Szerintem nem kell senkinek emiatt rosszul éreznie magát, vagy akármi. Egyszerűen csak nem tudunk még dolgokat, amikkel először állunk szemben, ezért elveszettek vagyunk, de sokan úgy kezelnek minket, mint tudatlanokat ilyen dolgok miatt, akár a műhelyekben, akár magánszemélyek. Úgyhogy nekünk bizony érdemes megnézni, hogy mi hogyan történik.

A műszaki vizsga megoldása az én módszeremmel

Felkészülés nélkül mentem az első műszaki vizsgámra, és ez nagy hiba volt, mert tényleg semmit nem tudtam. Ráadásul nem a megfelelő műhelyt választottam, ahol igazán gorombán viselkedtek velem. Kerestem tehát egy olyan helyet, ahol sokkal profibban képesek végezni a munkájukat, és így akadtam erre az oldalra: https://cool-mobil.hu/muszaki-vizsga/. Nagyon tetszett ez a magyarázat, mert nekem pont erre volt szükségem. Hogy valaki nyugodtan elmagyarázza, mit is kell tennem. Az első műszaki vizsga után egy ideig ugye nem kellett újra mennem, így meg tudtam mindent „tanulni”, hogyan is kell csinálni. Látszódjon az alvázszám, le legyenek szerelve a dísztárcsák, stb… Ezek olyan információk voltak, amiket szerintem mindenkivel közölni kellene.

Ilyen a műszaki vizsga a Cool Mobilnál

Nagyon meg vagyok elégedve azóta is a műszaki vizsgákkal az új helyen, nekem nagyon beváltak. Először még kicsit tartottam tőle, hogy csak az oldal lesz ilyen segítőkész és informatív, azonban kellemesen csalódtam. Az oldal utasításai alapján inkább kértem időpontot, mert úgy gyorsabban végeztek potenciálisan, és így is lett, legalábbis minden zökkenőmentesen ment, viszonyítási alappm még nincsen. Mindent előkészítettem a kocsival kapcsolatban, amit csak kértek. Szépen megtisztítottam, minden fontosabb számsorozat látszódott. A papírokat többször is ellenőriztem, hogy biztosan minden meglegyen. És láss csodát, alig háromnegyed óra múlva már mehettem is! Azóta már igénybe sikerült vennem azt a szolgáltatást is, amely segít, hogy az ember biztosan átmenjen a műszaki vizsgán. Ez lényegében nem más, mint egy elő-ellenőrzés. Ilyenkor elmegyünk átnézetni a kocsit a vizsgáztatási díj nélkül, ami jutányosabb árat jelent, megszerelik, ha erre van szükség, a hibás alkatrészt, és utána a műszaki vizsga már biztosan zökkenőmentesen fog zajlani. Szerintem ez egy remek módszer arra, hogy a kocsit kétszer is megnézzék, hogy elég biztonságos-e az utazáshoz.

A műszaki vizsga nem játék!

El sem indulhatunk bár műszaki vizsga nélkül, azért jó, hogyha mindenki tisztában annak a fontosságával. A műszaki vizsga nem csak azt jelenti, hogy pénzt kell kiadnunk egy teljesen felesleges ellenőrzésre, és nem, nem így akarnak lehúzni sem minket a cégek. Két oka van a műszaki vizsgának: a saját védelmünk és mások épsége. A kocsi nem játékszer. Nem érezzük soknak, hogy ötvennel megyünk, de sokszor azt sem, hogyha százzal sietünk az autópályán. Pedig ez igen nagy sebesség, ami megterhelő az autó számára. Ráadásul a kocsik sem örök életűek. Ez pedig azt jelenti, hogy az alkatrészeik folyamatosan kopnak, használódnak, rozsdásodnak. Időnként mindent cserélni kell, nem szabad, hogy a biztonságunk veszélybe kerüljön. Az autók nagyon összetett gépek, amiket figyelni kell, folyamatosan ellenőrizni. Nem véletlenül találtak ki olyan dolgokat, mint például a fékpróba, amit érdemes minden reggel ellenőrizni, illetve ott van még a lámpák épsége, a hűtővíz magasságának ellenőrzése… Sok olyan dolog van, amit figyelembe kell vennünk, hogyha egy kocsit veszünk és azt használjuk is. Annak pedig tudatában kell lennie mindenkinek, hogy a kocsival a felelősség is jár és a kötelező vizsgák, és a nem kötelező, azonban szükséges látogatások a szerelőnél, hogyha végül mégis bemondja az adott alkatrész az unalmast. Ezt sokszor meg sem éri megvárni, úgyhogy én csak annyit tudok mondani: ne sajnáljuk a pénzt a műszaki vizsgára, mert ez a saját érdekünkben szükséges ellenőrzés, ami sokszor életékbe került már. Úgyhogy inkább örüljünk a lehetőségnek, hogy biztonságban utazhatunk.

Michael Henderson

http://veledkozosen.hu